Globalizacija i politika - Pažanin, Ana (Array, 2009)
U tekstu se prikazuje i vrednuje odnos globalizacije i politike u novijim djelima Ulricha Becka. Razmatrajući pitanja globalizacije, globalizma i globaliteta, Beck odgovorom na izazove globalizacije smatra kozmopolitsku državu. Stoga se u tekstu analitički razmatraju pitanja može li Europa biti odgovor na globalizaciju te može li ideja kozmopolitizma naslijediti ideje 20. stoljeća