Nesigurnost sustava sigurnosti : primjer mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj - Altaras Penda, Ivor (Array, 2009)
U ovom radu prikazuje se društveno jasno iskazana želja i potreba za socijalnom sigurnošću, koja se promovira raznovrsnim mjerama i politikama, poznatim pod zajedničkim nazivom: elementi socijalne države. Kako su istovremeno na djelu mnogobrojni raznorodni socijalno-ekonomski, politički te vrijednosni čimbenici, s protokom vremena sve se više i sve jasnije smanjuju mogućnosti realizacije socijalne sigurnosti kao kriterija društvene uspješnosti. Prikazuje se također i činjenica da Republika Hrvatska u takvoj konstelaciji društvenih odnosa nije usamljena, već da je to svjetski fenomen. Dakako, Republika Hrvatska ima svoje specifičnosti, od ratnog stanja i razdoblja tranzicije do stvaranja novih društvenih elita, pa su u razmatranju i one dobile svoje mjesto. Sve to iznosi se analizom mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, koje je, kao i mnogi drugi sektori, primjerice zdravstvo, obrazovanje, stanogradnja i dr., prošlo ili još uvijek prolazi kroz proces strukturnih reformi, kako bi se dosegao prihvatljiv, potreban i adekvatan osjećaj osobne sigurnosti te što sve ima potencijal u kreaciji takvog osjećaja. Time se nudi uvid u ono čime u dosadašnjim sustavima sigurnosti korisnici tih socijalnih usluga nisu zadovoljni