Opća teorija moderne i analiza suvremenih društava - Bidet, Jacques (Array, 2009)
U prvom dijelu sažeto se prikazuju temeljni pojmovi opće ili meta/strukturne teorije modernog društva: metastruktura, struktura i sistem. U kritičkom sučeljavanju s Marxom i Habermasom autor najprije objašnjava svoju glavnu teorijsku inovaciju, pojam metastrukture kao najopćenitije pretpostavke i kao značajku moderne epohe u kojoj se nejasno i postupno nameće službena lozinka javne društvenosti kojom u posljednjoj instanci upravljaju norme zajedničke riječi, u kojoj svi sudjeluju kao jednaki. Pritom se ta diskurzivna neposrednost nužno očituje preko dvostrukog posredovanja: ekonomskog razuma (tržište/organizacija) i pravno-političkog uma (interindividualna i centralna kontraktualnost). U tom je smislu metastruktura postavljena pretpostavka moderne klasne strukture; ona nije temelj te strukture, nego njezina referentna fikcija. Međutim ona se nužno preokreće u svoju suprotnost – u eksploataciju, dominaciju i otuđenje – u društvu koje se naziva kapitalističkim. Struktura tog društva iskazuje dvostruku bipolarnost, podjelu na klasu koja vlada i na klasu nad kojom se vlada, ali i podjelu unutar same vladajuće klase na pol tržišta kao klasnog činitelja (vlasnici) i na pol organizacije kao drugog klasnog činitelja (upravljači i kompetentni)