Upitna moderna : nekoliko razmatranja polazeći od Opće teorije moderne Jacquesa Bideta - Petrucciani, Stefano (Array, 2009)
Teorija moderne Jacquesa Bideta fascinantan je istraživački pothvat koji nas na izazovan način sučeljava s nizom ključnih teorijskih i praktičnih problema. Tekst se usredotočuje na pojmove metastruktura, dominacija, klase i demokracija. Najvažniji je pojam "metastruktura", koji valja razumjeti kao cjelinu resursa koordinacije i legitimacije (na ekonomskoj, pravnopolitičkoj i kulturnoj razini – prevladavanje svakog transcendentnog poretka) koji su građanima moderne na raspolaganju, a koji se mogu kombinirati na više različitih načina, u raznovrsnim strukturama moderne. Stoga se dvojnost moderne očituje u tome što je obilježuje s jedne strane univerzalistička legitimacija, a s druge ustrajnost oblikā dominacije (klasne). Prema Bidetu, u kapitalizmu će se uspostaviti dominantna klasa s dva pola, vlasništvom i kompetencijom, koja odgovaraju isprepletenosti tržišta i organizacije u tom obliku društva. Stoga pokušaj emancipacije od dominacije vlasnika, u slučaju planskog kolektivizma, do maksimuma razvijajući organizacijsku dimenziju da bi se na egalitarniji način zadovoljile društvene potrebe, nužno vodi u dominaciju organizatora. No teza da u kapitalizmu dominantna klasa ima dva pola (vlasništvo i kompetencija) izložena je prigovoru da o drugom polu te klase (upravljača) kaže ujedno i previše i premalo