Revolucionarna dinamika i aporije moderne - Callinicos, Alex (Array, 2009)
Djelo Opća teorija moderne potiče da se moderna promišlja i razumije kao spoj dvaju konstitutivnih momenata: deklaracijskog momenta, kao afirmacije prava na emancipaciju koje je sposobno za stalno revolucionarno proširenje, i kapitalizma, koji je istodobno dinamičan i revolucionaran, i destruktivan i izrabljivački sustav. Dva su pogrešna načina poimanja tog spoja. Prema liberalnom shvaćanju, deklaracijski je moment ostvaren u kapitalizmu, prema vulgarnomarksističkom, taj je emancipacijski moment puki ideologijski pričin. Bidetov pojam "metastrukture" nudi mogućnost primjerenijeg poimanja tog spoja. U Bidetovu poimanju metastrukture moderne, koje se temelji na određenom čitanju i rekonstrukciji Marxova Kapitala, metastruktura označuje opću matricu mogućnosti kombinacija tržišta i organizacije kao temeljnih strukturnih značajki modernog društva. Autor kritički osporava takav pristup. Bolje je krenuti od strukture, od analize kapitalizma, i pokazati kako kapitalizam ujedno otvara emancipacijska obzorja koja otvaraju mogućnosti za osporavanje kapitalizma. Primjereno razumijevanje moderne podrazumijeva primjerenu teoriju kapitalizma, a ne neku opću teoriju moderne