Prezidencijalizacija parlamentarnih sustava: komparativni analitički okvir - Nikić Čakar, Dario (Array, 2009)
Autor tematizira koncept prezidencijalizacije parlamentarnih demokracija, koji su u komparativnoj politici najsustavnije razvili Thomas Poguntke i Paul Webb. Koncept prezidencijalizacije označava proces kojim parlamentarni sustavi postaju sve više predsjednički po svojoj funkcionalnoj logici i političkoj praksi, bez stvarne promjene formalnoga institucionalnog aranžmana, odnosno tipa režima. Prvi prezidencijalistički procesi zamijećeni su u britanskoj politici 1960-ih godina, a analizirani su kroz deskriptivnu raspravu o tome je li britanska vlada premijerska ili kabinetska. Glavni teorijski takmac koncepta prezidencijalizacije jest model core executive, koji su početkom 1990- -ih eksplicirali Dunleavy i Rhodes, a prema kojemu su odnosi među glavnim akterima unutar izvršne vlasti određeni ovisnošću, a ne dominacijom. Prema konceptu prezidencijalizacije, parlamentarne sustave karakterizira pomak od kolektivne prema individualnoj političkoj moći i odgovornosti. Glavni je akter predsjednik vlade koji dominira nad ostalim akterima zahvaljujući institucionalnim i osobnim resursima koji su mu na raspolaganju. Prezidencijalizacija se može istraživati na razinama izvršne vlasti, političkih stranaka i izbornog procesa