Moderna normala : kontekstualne teorijske osnove političke analize socijetalnih ciklusa i kriza u Matrix-kapitalizmu - Strpić, Dag, politolog (Array, 2009)
Aktualna recesija/depresija radikalizirani je nastavak cikličkog, četrdesetak godina dugog transformacijskog usporavanja rasta kroz u osnovi stagnantne fluktuacije. S tim su usporavanjem povezane serije kontroverznih i u kriznoj konačnici neuspješnih promjena javnih politika i politike uopće, bez presedana u suvremenome svijetu. Analiza socijetalne povijesti kroz sekvencije kontrapunkta razvoja te kroz slijedove logike velikih socijetalnih, političko- -ekonomskih i političkih ciklusa pokazuje da su uzroci cikličkih privrednih kretanja općenito, a aktualne stagnacije i krize osobito, uglavnom neekonomski. Oni su pretežito politički. Njihov je politički temelj u radikalnoj aktualnoj i ranijoj promjeni ravnoteže dinamičke tendencije strukture modernoga političkoga prostora. Ta je ravnoteža ovdje nazvana "modernom normalom". Modernom normalom (MN) nazvali smo tendencionalni prostor/strukturu ravnoteža između: (1) političkoga, (2) osobnoga/individualnoga, (3) cjeline svjetskog prostora i (4) prostora države/društva. Aktualna vrsta te neravnoteže ili denormalizacije moderne normale ukazuje na proces koji se obično naziva totalitarnim. U našem aktualnom slučaju riječ je o neravnotežnom pomicanju fokusa toga prostora na novčarske korporacije. Ovdje, to je Matrix-kapitalizam kao modelska povratna sprega urbane legende i analitičkog okvira. Generalno, to je također proces denormaliziranih ili loših i neuspješnih javnih i poslovnih politika, osobito kao razvojnih politika, politika rasta i transforma- cije