Structural imbalances and financial crises proliferation - Kotarski, Kristijan (2009)
Ovaj članak bavi se temeljnim konceptima koji se smatraju osnovnim uzrocima proliferacije financijskih kriza kao što su bankarstvo djelomičnih rezervi, pretjerano korištenje financijske poluge te strukturne neravnoteže proizašle iz njih. Pristup problematici baca novo svjetlo na povezana pitanja te nudi alternativnu interpretaciju zbivanja koje proturječi konvencionalnoj mudrosti. Nekontrolirana ponuda novca okarakterizirana je kao glavni problem koji doprinosi pretjeranom korištenju financijske poluge i pojavi imovinskih mjehura. Obrazac ekonomskog rasta koji znatno ovisi o rastućem dugu s pravom se smatra potpuno neodrživim. Inflacija i povećanje poreznog tereta s ciljem servisiranja javnog duga u okviru privatnog sustava djelomičnih bankovnih rezervi nisu samo njegovi nusprodukti, već i njegove sastavne komponente. Logika složene kamate stvara dužničku spiralu koju ne može podržati konstantan ekonomski rast zbog ograničenosti Zemljinih prirodnih resursa. Predstojeća reforma monetarnog sustava ključna je u nastojanju da se riješe najspornija pitanja globalne ekonomije
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 39 jed
Sažetak