Cyberfeminizam između teorije i pokreta : osvrt na Hrvatsku - Janković, Vesna, sociologinja (Array, 2009)
Prva je polovica 90-tih bila obilježena teorijskim utemeljenjem cyberfeminizma kao nove feminističke paradigme, koja se razvijala u dvije podvarijante: 1) meki cyberfeminizam predstavnice kojeg su zastupale tezu da su i nove tehnologije, poput većine ‘starih’ u osnovi muška oruđa koja perpetuiraju stare odnose dominacije i isključivanja, te ih žene moraju preuzeti i radikalno dekonstruirati i 2) tvrdi cyberfeminizam koji pokušava ukazati na fundamentalnu ženskost novih tehnologija, a vjerovanje da je tehnologija ‘muška stvar’ proglašava patrijarhalnim mitom. Druga polovica 90-tih bila je obilježena širenjem pokreta iz virtualne u fizičku sferu, nastankom prvih cyberfeminističkih grupa i organiziranjem Cyberfeminističkih internacionala koje su okupile najznačajnije medijske teoretičarke, umjetnice i aktivistice iz cijelog svijeta. Tijekom tog razdoblja unatoč ratu/ ratovima u bivšoj Jugoslaviji, i u Hrvatskoj nastaju dva projekta, elektronička konferencija Zamir/women i edukativni projekt Elektroničke vještice, koji po svojoj suštini predstavljaju prve primjere cyberfeminističkih praksi u regiji