Tisak i nacionalizam - Trbušić, Helena (Array, 2009)
Rad se bavi raznolikošću utjecaja tehnologije tiska na sveukupni kontekst promjena koje su omogućile pojavu i širenje nacionalizma. Tisak je bio jedan od ključnih mehanizama širenja ideja narodne nezavisnosti u vrijeme Američke revolucije krajem 18. stoljeća, a bitno je utjecao na proboj narodnih jezika u sferu javne komunikacije u Europi, gdje se takav razvoj događaja kretao paralelno s utemeljivanjem moderne države i razgraničavanjem pojedinih vernakulara. Tisak je odigrao značajnu ulogu u skupu društvenih promjena koje obilježavaju moderno doba, počevši s prvim uspjesima reformacije, procesima individualizacije i demokratizacije, zajedno s konceptualnim promjenama koje podrazumijevaju pojavu linearnog vremena percipiranog prostornim određenjima, te mogućnosti predočavanja zajednica većih od onih u kojima može biti ostvarena neposredna komunikacija licem-u-lice. Tipografija kao tehnologija omogućuje masovnu komunikaciju. Ona zbog svog specifičnog karaktera pogoduje koncentracijama moći koje onda, konstriktivno i konstruktivno utječu na proizvodnju diskursa koji reproducira nacionalističke vrijednosti