Kiborzi i "djeca po narudžbi" : prilog sociološkom istraživanju osnova cyber kulture - Nikodem, Krunoslav (Array, 2009)
Rad se temelji na teorijskoj analizi pojma i koncepcije cyber kulture, odnosa religije i tehnologije i suvremenog sociokulturnog stanja zapadnih društava, te na empirijskoj analizi biogenetičkih i kibernetičkih koncepcija ljudskoga. Istraživanje je provedeno metodom ankete (grupno anketiranje) na studentima prve i četvrte godine na pet fakulteta (Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Katolički bogoslovni fakultet, Prirodoslovno- matematički fakultet i Medicinski fakultet). Osnovna hipoteza rada je da će biogenetičke i kibernetičke koncepcije ljudskoga u većoj mjeri biti prihvaćeni kod studenata tehničkog, prirodnoznanstvenog i medicinskog područja (FSB, PMF, MED), nego kod studenata društvenog i humanističkog područja (FF, KBF). Dobiveni rezultati potvrđuju osnovnu hipotezu rada, a radna hipoteza nije potvrđena