Informiranost predstavnika lokalne vlasti o instrumentima kvalitetnog upravljanja javnim zdravstvom i socijalnom skrbi - Benković, Vanesa (Array, 2009)
Uporaba točnih podataka i informacija na temelju kojih se donose fiskalne i strateške odluke osnovno je uporište upravljanja zdravstvom, kako na razini države tako i na lokalnoj razini. Istraživanjem HZA, te kasnijim analizama utvrđeno je da postoje značajne razlike u zdravlju između regija Republike Hrvatske. Za strateški menadžment i upravljanje zdravljem i zdravstvom metoda usporedbe regionalnih, državnih i međudržavnih standardiziranih pokazatelja nudi neophodne informacije potrebne za postavljanje težišta, odabir prioriteta i uspostavu dobre »makropolitike na mikrorazini«. Svrha rada bila je provjeriti korištenje rezultata istraživanja Hrvatske zdravstvene ankete u planiranju resursa na razini županijskih zavoda za javno zdravstvo. Osim toga, ne prepoznavanje regionalnih razlika nije moguće uspostaviti niti jednu kvalitetnu politiku koja će biti istinski učinkovita i održiva. Prepoznatost važnosti korištenja podataka tipa HZA izuzetno je važan faktor u lokalnom i nacionalnom planiranju za zdravstvo, faktor koji omogućuje znatne uštede u proračunu predviđenom za zdravstvo