Sociologija vremena : pregled osnovnih ideja i koncepata - Čaldarović, Ognjen (Array, 2009)
U ovom se prilogu raspravlja o osnovnim dimenzijama posebne sociologije nazvane "sociologija vremena" koja sve više plijeni pažnju sociologa i drugih društvenih znanstvenika. Vrijeme se u društvenim znanostima vrlo teško može ugraditi u interpretativne analize, iako predstavlja izuzetno značajan faktor u tumačenju motiva i ciljeva ljudskih akcija. Za razliku od vremena izmjerenog satom, sociolozi se bave socijalnim vremenom koje se dade raščlaniti na niz zanimljivih kategorija kao npr. osobno vrijeme, vrijeme interakcije, vrijeme rada, slobodno vrijeme, vrijeme "između", propušteno vrijeme, izgubljeno vrijeme, itd. S obzirom na neizbježnost protoka vremena, ljudski se život tretira u fokusu promjena statusa, ciljeva i situacija s obzirom na godine koje netko "zauzima". U novijim sociološkim teorijama društva, pojam kompresije vremena (i prostora) se pojavljuje gotovo kao konstanta. Vremena je sve manje, a funkcija, poslova i dužnosti sve više. U perspektivi sociologije vremena, ova i druga pitanja se raspravljaju. Stoga se u ovom radu daje pregled osnovnih kategorija, koncepata te razmišljanja i koncepcija nekih značajnijih autora