Utjecaj inozemnih izravnih ulaganja na robnu razmjenu Republike Hrvatske - Marijanović, Goran (Array, 2009)
Gotovo sve zemlje svijeta nastoje osigurati ubrzani razvoj svojih gospodarstava i uz pomoć inozemnih izravnih ulaganja. Budući da inozemna izravna ulaganja, uz kapital, potencijalno osiguravaju i transfer suvremene tehnologije te upravljačkih i marketinških znanja i vještina, one mogu biti značajan čimbenik rasta konkurentske sposobnosti nacionalnih gospodarstava i uključenosti zemalja u međunarodnu razmjenu. U radu se RCA metodom i "Trade Overlap" indeksom analizira utjecaj inozemnih izravnih ulaganja na komparativne prednosti i stupanj specijalizacije u međunarodnoj robnoj razmjeni za odabranu skupinu tranzicijskih zemalja i Republiku Hrvatsku. Nastoji se utvrditi u kojoj su mjeri inozemna izravna ulaganja utjecala na izmjenu strukture vanjskotrgovinske razmjene i jesu li, u promatranom razdoblju, pridonijele rastu izvoza složenijih grupa proizvoda