Slovenian employers and the challenge of the longer working life - Ograjenšek, Irena (Array, 2009)
Ciljevi ovog rada su (1) analizirati stavove slovenskih poslodavaca prema starijim radnicima u kontekstu procesa starenja i reforma na tržištu rada i (2) predložiti mjere i inicijative koje bi potaknule poslodavce da zadrže starije radnike i pomogle radnicima da ostanu aktivni. Kako bismo procijenili stavove slovenskih opslodavaca u pogledu zapošljavanja starijih radnika, koristimo empirijske podatke iz istraživanja 200 slovenskih poduzeća. Upitnik je usporediv sa sličnim međunarodnim upitnicima. Podaci su analizirani uz korištenje niza bivarijantnih i multivarijantnih tehnika. Analiza stavova slovenskih poslodavaca u pogledu karakteristika radnika pokazuje da oni smatraju da stariji radnici imaju bolji radni učinak od svojih mlađih kolega (u usporedbi s prosjekom tvrtke) kada je riječ o profesionalizmu, sposobnosti odlučivanja, spremnosti na naporan rad, pouzdanosti, poštenju i integritetu, pozornosti i odanosti. Najveći nedostaci starijih radnika u usporedbi s mlađima su prilagodljivost novim tehnologijama, sposobnost stjecanja novih vještina i znanja, prilagođavanje promjenama i spremnost za učenje