Morphometry of tumor cells in different grades and types of breast cancer - Prvulović, Ivana (Array, 2010)
Cilj istraživanja bio je usporediti morfometrijske karakteristike karcinoma dojke različitog subtipa i stupnja (gradusa) diferenciranosti. Morfometrijska analiza provedena je na citološkim razmazima punktata dojke obojenim po metodi May-Grünwald-Giemsa (MGG) programom SFORM (Vamstec, Zagreb). Istraživanjem su obuhvaćene 42 bolesnice kod kojih je dijagnoza karcinoma dojke postavljena na uzorcima dobivenim citološkom punkcijom dojke u Kliničkoj bolnici Merkur u razdoblju od 2001. do 2005. godine. Morfometrijski su parametri, primjenjeni pojedinačno, bili značajno povezani sa tipom i gradusom tumora, a najznačajniji su parametri, i za jezgru i za stanicu, bili: površina, konveksitet i opseg