Parvovirus B 19 (PVB19) induced pure red cell aplasia (PRCA) in immunocompromised patient after liver transplantation - Mrzljak, Anna (Array, 2010)
Prikazujemo slučaj izolirane aplazije crvene krvne loze uzrokovane humanim parvovirus B19 (PVB19) kod imunokompromitiranog bolesnika nakon transplantacije jetre. PVB19 je malen, jednolančani DNA virus čije je djelovanje usmjereno na prekursorne eritoidne stanice u koštanoj srži. Manifestacije PVB19 infekcije su raznolike, te ovise o imunološkom statusu bolesnika, a prezentiraju u rasponu od asimptomatskih do teških infekcija i izolirane aplazije crvene krvne loze