Lymphomatoid granulomatosis in a 23-year-old man : cytological and histological typing and rapid response to steroid and cyclophosphamide combination therapy - Rakušić, Neven; Krmpotić, Diana; Hećimović, Ana, liječnica; Boras, Zagorka; Vrabec-Branica, Božica; Džebro, Sonja; Rakušić, Nevena; Rešković, Tomislav; Rakušić, Nika (2010)
Limfomatoidna granulomatoza (LG) danas se definira kao ekstranodalni angiocentrični i angiodestruktivni limfoproliferativni poremećaj s različitim spektrom histološkog stupnja diferenciranosti i kliničke agresije. Histološki grading i klinički tijek ovise o broju atipičnih velikih EBV+ B limfatičnih stanica. Prikazan je slučaj 23-godišnjeg mladića s izraženim simptomima povišene temperature, pojačanog znojenja, intolerancije napora i dispneje, te s radiološki verificiranim nodularnim i destruktivnim infiltratima pluća obostrano, inicijalno tretiranim antituberkuloticima u trajanju od 1,5 mjesec
Bibliografija: 10 jed.