Cervical cancer as a public health issue : what next? - Ćorušić, Ante (Array, 2010)
Karcinom vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena u svijetu. U Europi se godišnje otkrije oko 60 000 novooboljelih i oko 30 000 žena umre od ove bolesti. Najveća incidencija je u zemljama istočne Europe. U Hrvatskoj prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) incidencija je 2006. godine bila 14.9 i po učestalosti je na osmome mjestu svih malignoma u žene. Hrvatska ima nižu incidenciju ove bolesti od mnogih država srednje i jugoistočne Europe