Politički identiteti dalmatinskih Talijana 1860.-1882 - Đinđić, Mirko (Array, 2010)
Autori analiziraju prijelomne političke i ideološke "lomove" koji su odredili nacionalni identitet dalmatinskih Talijana. U središtu pozornosti stavovi su istaknutih pripadnika talijanske zajednice prema Italiji i njihovo djelovanje u talijanskim udruženjima u Dalmaciji. Analiziran je proces prijelaza od slavodalmatinskog prema talijanskom nacionalnom identitetu, u kojem je ključnu ulogu imalo obrazovanje u talijanskim školama i sveučilištima. U zaključku je pokazano kako se ideologija dalmatinskog autonomaštva preoblikovala u talijanizaciju te naposljetku u iredentizam.