"New" theories of the public and actuality : hierarchical system of influence and hegemony of immaterial labor - Sekloča, Peter (Array, 2010)
U članku se razmatraju "nove" teorije javnosti, ponekad nazvane i "postmodernim" teorijama, koje ističu otvorenost posredovane javne sfere i množinu simboličkih javnosti i koje pronalaze interesne moduse uz pomoć upravljačkih sposobnosti sustava utjecaja. Autor tvrdi da je moguće zamisliti konsenzus između simboličkih javnosti samo zato što su ove teorije zasnovane na liberalnoj tradiciji, što pretpostavlja da će interesi i racionalnost pripadnika javnosti biti autonomni u odnosu na materijalne uvjete u kojima žive. Kada se primjenjuje historijsko- -materijalistička misao, otkrivaju se dvije vrste nejednakosti koje se šire sustavom utjecaja, a to su strukturna i relacijska nejednakost. One u stvarnosti vode stvaranju djelomičnih javnosti i fragmentirane javne sfere