Krist između države, nacije i pojedinca - Bogešić, Robert, teolog (Array, 2009)
Sažetak: Ovaj rad predstavlja prikaz korelacije elemenata političke zajednice – države i kršćanske zajednice – crkve prema osobi božanskog i ljudskog karaktera - Isusu Kristu. Isus Krist kao utjelovljeni Bog u ljudskoj osobi u modernom svijetu, početkom 21. stoljeća, koristi se dvojako. S jedne strane, postavlja ga se kao objekt koji ima svrhu identifikacije, bilo da se radi o nacionalnom ili religijskom elementu. S druge strane, kršćani koji manifestiraju svoju vjeru kroz djela ostvaruju identifikaciju s Kristom koji predstavlja subjekt u međusobnim odnosima. Pred crkvom je veliki zadatak svakodnevno poticati, podržavati i nastojati kod vjernika ostvarivati takav odnos s Kristom kao aktualnim i aktivnim subjektom, koji nije opterećen pojedinačnim ili grupnim interesima. Kršćanska crkva treba izgrađivati kod vjernika odnos prema politici i političkom djelovanju, ali treba biti autonomna u djelovanju