Triplex modus corporis Christi - u rekonstrukciji radikalne ortodoksije - Gunjević, Boris (Array, 2009)
Sažetak: Moderna teologija izgubila je srednjovjekovnu viziju triplex modus corporis Christi (trostrukost Kristova tijela). Henry de Lubac u svojim teološkim istraživanjima na nekoliko mjesta promišlja doktrinu o trostrukosti Kristova tijela koja spominje soma typicon, corpus mysticum i corpus verum. Soma typicon je tipološko, individualno Kristovo tijelo, a također i tijelo teksta njegove Riječi, corpus mysticum se odnosi na euharistijsko tijelo, a corpus verum odnosi se na Crkvu. U ranoj moderni ta tri tijela pretaču se u dva koja egzistiraju u konfliktu. Jedno tijelo ‘nestaje’ i to je temeljni problem moderne teologije, uvjereni su korjeniti pravovjerci. Moje izlaganje ide za tim da pokaže kako radikalna ortodoksija razumije aktualiziranje inkarnacije danas. Pokušat ću pokazati kako Graham Word razumijeva soma typicon. Nakon toga ću predstaviti glavne odrednice corpus mysticum na način kako je to napravila Catherine Pickstock te corpus verum kako ga razumijeva i tumači John Milbank. U zaključku svog izlaganja želim naglasiti važnost i političku relevantnost diskursa kakvog zagovara radikalna ortodoksija, a posredno se tiče doktrine o inkarnaciji