Koegzistentne razine značenja u Marijinu Magnificatu - Garvanović-Porobija, Đurđica (Array, 2009)
Sažetak: Marijin Magnificat je lirska minijatura izrazito bogatog semantičkog polja, s brojnim i višestrukim semantičkim razinama, koje autorica identificira i imenuje kao razinu 1. himničku i poetičku, 2. aktersku i akcijsku, 3. religijsku i ekleziološku, 4. revolucionarnu i prevratničku, 5. feminističku i rodnu, 6. maternističku i obiteljsku. Također se utvrđuje koegzistentnost i otvorenost polisemične poetičke strukture Magnificata, s brojnim angažiranim porukama za suvremenog čitatelja, posebice za obitelj. Iz iskustva Marijina što ga izriče u Magnificatu, kao i iz života svete obitelji, daju se izdvojiti posebne vrijednosti: ushit zbog roditeljstva, čast u odnosima roditelj-dijete te visoka svijest o misiji od Boga darovana djeteta