Razmatranje osjećaja krivnje s teološke i psihološke perspektive - Pilja, Ratimir (Array, 2009)
Sažetak: Ovaj rad prikazuje emociju osjećaja krivnje s većim fokusom na subjektivni osjećaj. Razlikuje objektivnu i subjektivnu krivnju u teološkom smislu, te subjektivnu krivnju u psihološkom smislu (neurotska krivnja) s posebnim osvrtom na onu koja je inducirana religijskom manipulacijom. U prvom dijelu obrađuju se psihološki i teološki aspekti emocije krivnje. Drugi dio rada je orijentiran na praktičan prikaz gdje se emocije krivnje koriste kao sredstvo komunikacije u želji za manipulacijom. Završava s pozitivnim aspektima u kojima je nametanje emocije krivnje konstruktivno