Invazivne i neinvazivne tehnike uspostavljanja dišnog puta - Skitarelić, Nataša; Šimurina, Tatjana; Skitarelić, Neven; Knez, Marin (2009)
Djeca i odrasli bolesnici s opstrukcijom gornjih dišnih putova ili nemogucnošcu disanja, predstavljaju izazov u svakodnevnom radu pedijatra, anesteziologa i otorinolaringologa. Ovakve situacije, do kojih mogu dovesti razliciti uzroci, predstavljaju po život opasna stanja. Najcešce se radi o: gubitku svijesti, posljedici traume, koja je nerijetko pracena obilnim krvarenjem, nazocnosti tumora u gornjim dišnim putovima, alergijskoj reakciji ili prisustvu stranoga tijela u gornjim dišnim putovima. Osim navedenoga, smetnje ventilacije bolesnika mogu nastati i tijekom uvodenja bolesnika u opcu anesteziju, zbog otežane ili nemoguce intubacije bolesnika. Uz invazivne tehnike, kao što su konikotomija i traheotomija, koje se koriste kod ugroženih bolesnika za kontrolu dišnoga puta, danas nam stoje na raspolaganju i razne neinvazivne tehnike. Uz korištenje endotrahealne intubacije i asistirane ventilacije, u takvim slucajevima mogu se koristiti: laringealna maska, ezofagotrahealni tubus i laringoskop za prednju komisuru grkljana s gumenom bužijom. Preporuceni slijed postupaka, može nam poslužiti kao dobar vodic u zbrinjavanju ugroženih bolesnika
Bibliografija: 15 jed
Summary