Metodička vrijednost i uporaba filma u nastavi filozofije - Škerbić, Matija Mato (Array, 2009)
Intencija autora je pokazati metodičku vrijednost i iskoristivost filma, te izraditi metodiku primjene filma u nastavi filozofije u srednjim školama. Nakon uvoda, u prvom dijelu rada autor se osvrće na povijest misli o filmu, dajući kratak povijesni pregled uz recentna izdanja u svijetu i Hrvatskoj. Autor se oslanja na hrvatske autore teorije filma (Ante Peterlić, Hrvoje Turković), metodike filma u nastavi (Stjepko Težak, Miroslav Vrabec) i metodike nastave filozofije (Josip Marinković, Boris Kalin) pokazujući međusobnu kompatibilnost i konvergentnost. U nastavi filozofije film je skandalon koji ima multipragmatičnu vrijednost. Postavlja se i pitanje plauzibilnosti izbora filmova, te daje lista »filozofskih« i »intelektualnih« filmova. Drugi dio donosi samu metodiku rada s filmom, temeljeno na filmu Trumanov show kao egzamplarnom