Povezanost osobina ličnosti s bračnom kvalitetom i izraženošću psihičkih simptoma kod bračnih partnera - Martinac Dorčić, Tamara (Array, 2009)
Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati djeluju li osobine ličnosti pojedinca na njegov doživljaj bračne kvalitete i izraženost psihičkih simptoma, odnosno djeluju li osobine ličnosti jednoga bračnog partnera na doživljaj bračne kvalitete i izraženost psihičkih simptoma drugoga bračnog partnera i djeluje li slaganje osobina ličnosti bračnih partnera (operacionalizirano kao apsolutne razlike i kao profil sličnosti) na pojedinčev doživljaj bračne kvalitete i izraženost psihičkih simptoma (podudarnost). U istraživanju je sudjelovalo 90 bračnih parova koji su ispunili Upitnik petofaktorskoga modela ličnosti, Indeks bračne kvalitete i Ljestvicu izraženosti psihičkih simptoma. Iz rezultata se provedenih hijerarhijskih regresijskih analiza može zaključiti da su za bračnu kvalitetu i izraženost psihičkih simptoma muškaraca bitne njegove osobine ličnosti, a ne i osobine ličnosti supruge kao niti podudarnost u osobinama ličnosti bračnih partnera bez obzira na to je li ona operacionalizirana kao apsolutna razlika ili kao profil sličnosti