Teorije i istraživanja predrasuda u dječjoj dobi - Maričić, Jelena (Array, 2009)
U radu se daje pregled psiholoških spoznaja o razvoju predrasuda u dječjoj dobi pri čemu se kao dva najčešća pristupa ističu socijalno-kognitivna teorija razvoja predrasuda te razvojna teorija socijalnoga identiteta. Dok se prva u većoj mjeri oslanja na kognitivne aspekte razvoja, potonja naglašava da do predrasuda dolazi samo ako postoji snažno poistovjećivanje djeteta s vlastitom socijalnom grupom, ako su u njegovoj grupi prisutne predrasude ili ako postoji snažno natjecanje, odnosno sukob između vlastite i vanjske grupe. Budući da su teorije o razvoju predrasuda u dječjoj dobi relativno malobrojne, pa i nedostatne za objašnjenje različitih tipova dječjih predrasuda u ovom se području koriste i različiti teorijski pristupi predrasudama odraslih koji se onda nastoje prilagoditi dječjoj dobi. Od različitih pristupa (temeljeni na ličnosti, kognitivistički i socio-kognitivistički, socijalno-psihološki te evolucijski) detaljnije se obrađuju i komentiraju socijalno-psihološki pristupi. Pri primjeni navedenih pristupa za objašnjenje predrasuda u dječjoj dobi naglašava se nužnost uvažavanja specifičnosti dječjega razvoja kao što su dječja potreba za pojednostavljivanjem, nemogućnost apstraktnoga mišljenja te manja mogućnost suprotstavljanja socijalnim utjecajima. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje objasnili različiti tipovi predrasuda u dječjoj dobi