Jugoslavenski konzulat u Zadru i vizni režim za Židove iz 1939. godine - Begonja, Zlatko (Array, 2009)
Ključna intencija ovoga rada vezana je uz potrebu rasvjetljavanja aktivnosti Jugoslavenskoga konzularnog predstavništva u Zadru, i to napose onih u razdoblju trajanja izražajnoga fašističkog političkog usmjerenja Kraljevine Jugoslavije. U tom kontekstu posebnu pozornost privlačio je način faktične provedbe postojećih antisemitskih državnih zakona, što ih je navedeno konzularno predstavništvo trebalo u eventualnim prilikama striktno i veoma ažurno provoditi. I upravo zbog toga, postupajući na spomenuti način, ta je administrativna politička ekspozitura u konačnici omogućila potpuniji uvid i rasvjetljavanje tadašnje prevladavajuće ideološko-političke orijentacije Kraljevine Jugoslavije