Neurokirurški pokušaj liječenja terapijski rezistentnog obuzeto prisilnog poremećaja - Popović-Knapić, Vesna (Array, 2009)
Epidemiološke studije nalaze da je prevalencija obuzeto prisilnog poremećaja (OPP) od 1% do 3%. Liječenje SSRIs–om je učinkovito u oko 60% bolesnika, dok 40% iskazuje refrakternost na farmakološku i kognitivno bihevioralnu terapiju. Bolesnike koji su rezistentni na uobičajeno liječenje kognitivno bihevioralnom terapijom i/ili farmakoterapijom, a u kojih zbog težine bolesti postoji teško oštećeno osobno, radno i socijalno funkcioniranje, moguće je liječiti neurokirurškim operativnim metodama. Međutim, ograničeni su podaci koji se odnose na broj bolesnika i nuspojave kirurškog liječenja kao i na učinkovitost. Prikazujemo bolesnicu s terapijski rezistentnim oblikom obuzeto prisilnog poremećaja u koje ni liječenje prednjom kapsulotomijom pomoću uređaja gama nož (Gamma knife) nije dovelo do poboljšanja bolesti