Povezanost bračnog stanja i poslovne sposobnosti u osoba oboljelih od shizofrenije - Pleša Mažar, Marijana (Array, 2009)
Cilj rada bio je utvrditi koliki je i kakav utjecaj bračnog stanja na poslovnu sposobnost bolesnika oboljelih od shizofrenije. Pretpostavka je bila da bolesnici koji su u braku zadržavaju poslovnu sposobnost duže i da se skrbničke dužnosti češće prihvaća bračni drug ili netko drugi u primarnoj obitelji. U istraživanju je sudjelovalo 140 oboljelih od shizofrenije koji su u tom trenutku bili na smještaju u Domu za psihički bolesne odrasle osobe «Bidružica» (53% žena i 47% muškaraca). U braku ih je bilo svega 13,6%, 67,1% nije bilo u braku nikada, a 16,4% ispitanih bili su rastavljeni. Potpuno lišenih poslovne sposobnosti bilo je 70 i isto toliko onih koji nisu lišeni poslovne sposobnosti. Ispitanici koji su bili u braku u prosjeku su lišeni poslovne sposobnosti sa 46 godina života, a oni koji nisu u braku sa 39 godina života. Primjenom Ljestvice socijalno adaptivnih funkcija pokazale su se velike razlike između osoba lišenih poslovne sposobnosti i onih koji nisu lišeni i to s obzirom na brigu o sebi, orijentaciji u prostoru i vremenu. Općenito, bolesnici koji su lišeni poslovne sposobnosti imaju nižu razinu socijalnog funkcioniranja