Društvena očekivanja i prirodo-znanstveno kompetentni učenici - Domazet, Mladen, filozof (Array, 2009)
U tekstu se daje pregled tema vezanih uz operativno određenje prirodoznanstvenih kompetencija za obvezno i opće obrazovanje. Slijedom uvođenja pojma "kompetencije" u europski obrazovni diskurs analiziraju se njegove poveznice sa srodnim pojmovima, te odnos prema "prirodoznanstvenoj pismenosti". Pozivi na razvoj "prirodoznanstvene pismenosti" prikazuju se kao iskorak iz usvajanja disciplinski značajnih činjenica, a prema modelu obrazovanja kao razvoju kompetencija poželjnih za ispunjenje osobnih stremljenja i društvenih potreba. Posebno se analizira utjecaj društvenih potreba na operacionalizaciju kompetencijskih modela, te problematizira uloga stavova učenika prema predmetnim sadržajima u svjetlu primjera operacionalizacije za potrebe OECD PISA testiranja, u kojem kompetenciju pojmovno određuju i znanja i stavovi. Također se upozorava i na rezultate istraživanja koja ukazuju na negativan stav učenika u Hrvatskoj prema prirodoslovnim predmetima