Varijacije unutar radikalne desnice : komparativna analiza programa radikalno desnih stranaka u Zapadnoj i Istočnoj Europi - Obućina, Vedran (2009)
Glavni je cilj ovoga rada prepoznati varijacije unutar radikalne desnice u suvremenoj Europi, kako bi se terminologija koja je u upotrebi što jasnije definirala i olakšala istraživanja fenomena radikalno desnih stranaka. U radu su korištene komparativne metode analiziranja sadržaja glavnih strateških dokumenata i sekundarne literature vezane za četiri radikalno desne stranke u Europi – Flamanski interes, Austrijsku slobodarsku stranku, Stranku Velika Rumunjska i Nacionalni savez napada. Kao varijable u istraživanju uzeti su: nacionalizam, vrijednosne dimenzije, odnosi prema imigraciji i integraciji, ekonomska situacija u vrijeme prvoga značajnijeg uspjeha na izborima te osobine izbornoga sustava. Rad je pokazao kako varijacije koje se pojavljuju unutar odabranih varijabli ne dopuštaju parcijalno promatranje radikalne desnice samo prema prirodi stranaka u Zapadnoj Europi, nego se u obzir moraju uzeti i specifičnosti radikalne desnice u postkomunističkoj Europi. Zamjetne su razlike u poimanju nacionalizma, integracije i imigracije, pa bi se te varijacije morale uzimati u obzir prilikom općega okvira izučavanja radikalne desnice. Rad otvara i dodatni prostor istraživanja i propitivanja navedenoga fenomena, kao i kolektivnoga evoluiranja prirode nacionalizma u Europi
Bibliografija: 38 jed
Abstract
Keywords: Političke stranke desnice -- Radikalna desnica; Europa