Idea : prilog povijesti pojma starije teorije umjetnosti - Panofsky, Erwin (Biblioteka Obris moderne, 2002)
U knjizi poznatog njemačkog teoretičara umjetnosti koji je razvio tzv. ikonologijski pristup u povijesti umjetnosti predstavljena su razdoblja antike, srednjega vijeka, renesanse, manirizma i klasicizma, s posebnim tekstom o Michelangelu i Düreru. Knjiga također sadrži ogledne analize odabranoga broja likovnih djela. Prvi put je objavljena 1924. godine. Dodaci na kraju knjige sadrže G. P. Lomazzovo poglavlje o lijepim proporcijama i Marsiglio Ficinov komentar Simpozija, te tekst G. P. Belloria: Ideja slikara, kipara i graditelja izabrana iz naprirodnih ljepota i nadređena prirodi.