Evolucija : klasici i suvremene spoznaje - Ridley, Mark (Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2004)
Možemo li pratiti postanak života od njegovih početaka? Koliko je važna teorija prirodne selekcije? Zašto smo počeli govoriti? Postoji li evolucijski argument za postojanje Boga? Ovaj uzbudljiv i jedinstven zbornik donosi najteža pitanja i najbolje odgovore u raspravi o evoluciji. Uz ostale, knjiga sadrži tekstove o ulozi mutacija, genskoj selekciji, zagonetki spola i mjerenju vremena pomoću evolucijskog sata iz pera najvećih autora kao što su Darwin, Fisher, Haldane, Dawkins, Gould i Medawar. Zbornik nudi izvanredno uspješnu kombinaciju klasičnih tekstova s novim spoznajama, koja će privući i istraživače i širu publiku.
Prijevod djela: Evolution
Zastupljeni autori: Charles Darwin, John Maynard Smith, R. A. Fisher, Sewall Wright, J. B. S. Haldane, A. C. Allison, Mary N. Karn, L. S. Penrose, L. Ulizzi, L. Terrenato, H. B. D. Kettlewel, H. Lisle Gibbs, Peter R. Grant, R. M. Nesse, R. C. Lewontin, Motoo Kimura, Tomoko Ohta, Martin Kreitman, A. Grafen, H. K. Reeve, P. W. Sherman, H. Allen Orr, Jerry A. Coyne, A. J. Cain, S. J. Gould, Daniel C. Dennett, E. Mayr, William R. Rice, Ellen E. Hostert, V. Grant, Loren H. Rieseberg, Barry Sinervo, C. Randal Linder, Mark C. Ungerer, Dulce M. Arias, Johannes A. J. Breeuwer, John H. Werren, Mark Ridley, A. W. F. Edwards, Gavin De Beer, Richard Dawkins, W. J. Dickinson, G. G. Simpson, Douglas H. Erwin, Robert L. Anstey, E. Haeckel, W. Garstang, J. M. Slack, P. W. H. Holland, C. F. Graham, P. B. Medawar, F. H. C. Crick, D. H. Janzen, Dan E. Nilsson, Susanne Pelger, R. A. Raff, J. William Schopf, Simon Conway Morris, Gregory A. Wray, Jeffrey S. Levinton, Lee H. Shapiro, Vincent M. Sarich, Allan C. Wilson, D. C. Johanson, T. D. White, H. J. Muller, Frank B. Livingstone, Wilton M. Krogman, Steven Pinker, Theodosius Dobzhansky, David Hume, L. J. Monod, Thomas Henry Huxley, George C. Williams
Bibliografija: str. 467-477 i uz tekst
Keywords: evolucija; Darwin, Charles; evolucijska teorija; selekcija; molekularna evolucija; adaptacija; bioraznolikost; makroevolucija; evolucija čovjeka; evolucija u obrazovanju; evolucija i etika; evolucija i religija