Problemi narodne kulture u srednjem veku - Gurevič, Aron Jakovlevič (Biblioteka "Horizonti", 1987)
Gurevičevo djelo, vrlo zanimljivo provod kroz crkvenu literaturu, a time i kroz srednjovjekovne prilike i situacije u glavama pojedinaca i svetaca, stavljajući ih u odnos između narodnog nahođenja i vjere. Toliko toga se saznaje, što su razne literarne forme i drugi spisi tumačili, a podvrgnuti su znanstvenim zapažanjima i određeni višeslojnim i aspektualnim pristupom. Prepričavanjem srednjovjekovnih naukovanja upotpunjuje se slika srednjovjekovnog čovjeka i narodnog vjerovanja.