Čisto i opasno : analiza predodžbi o nečistom i zabranjenom - Douglas, Mary (Facta ;, 2004)
Studija u kojoj autorica, obuhvaćajući razne znanstvene discipline, pokazuje kako je briga za čistoću, u naširem smislu toga pojma, od onog religijskog značenja, pa do higijene, jedna od ključnih tema svakoga društva i svih oblika ljudske zajednice. Budući da se pojavila šezedesetih godina dvadesetog stoljeća, upravo uoči izbijanja studentskih nemira 1968. godine, ova je knjiga izazvala brojne rasprave i kontroverze, jer je istodobno stala u obranu određenoga poimanja čistoće kao izraza smisla za red, klasifikaciju i organizaciju, što predstavlja temeljne preduvjete svakog uređenog društva, a pritom se zalagala za međureligijsku i interkulturalnu toleranciju. Svoja je istraživanja autorica utemeljila na proučavanju raznih tekstova, poglavito onih vjerskog karaktera (npr. Levitski zakonik), kao i na konkretnim promatranjima različitih društava, od onih priitivnih, pa do svakodnevnice modernoga urbanog svijeta.