Poetika renesansne kulture : novi historizam - Dollimore, Jonathan (Biblioteka Četvrti zid ;, 2007)
Zbornik reprezentativnih radova predstavnika dijela novije generacije angloameričkih povjesničara književnosti (prije svega pripadnika novoga historizma i kulturalnoga materijalizma kao što su S. Greenblatt, J. Dollimore, L. A. Montrose, S. Orgel i A. Sinfield) koji se bave književnošću, ali i kulturom zapadnoeuropske, u prvom redu engleske renesanse. Vrlo često pokušavaju doći do obrazaca ili mehanizama koji djeluju u toj kulturi, a do izražaja dolaze u različitim područjima, među kojima je književnost samo jedan od primjera. Ti su autori znatno proširili polje književno-povijesnih istraživanja uključivanjem i ravnopravnim tretiranjem fikcionalnih i nefikcionalnih tekstova, pojam konteksta unutar kojega pojedini književni tekstovi dobivaju svoje značenje i svoj smisao proširili su na političke, pravničke, vjerske, medicinske, dnevničke, memoarske, znanstvene, obredne i druge tekstove.