Tekst, tijelo, trauma : ogledi o suvremenoj ženskoj književnosti - Zlatar, Andrea (Biblioteka Razotkrivanja, 2004)
Eseji u kojima se pretapaju teorijski i književnopovijesni, društveni i privatni, vanjski i unutrašnji prostori, a nastali su kao rezultat uvida u produkciju hrvatske i europske ženske literature. Kroz tri veće cjeline propituju se posljedice odnosa između konstrukcije identiteta i kronotopa, ukazuje se na poetičke osobine narativnog teksta paradigmatskih autorica suvremene hrvatske ženske književnosti te se sintetski pristupa tekstovima u kojima se prepoznaju različitii tipovi iskazivanja ženske subjektivnosti. U uvodnoj studiji prve cjeline, "Identitet, jastvo, tekst", autorica definira i opisuje metodologiju kojom je proučavala žensku prozu. Druga skupina eseja posvećena je poetikama hrvatske ženske književnosti, pri čemu autrica oprimjeruje svoje hipoteze na konkretnim djelima pojedinih spisateljica: Irene Vrkljan, Slavenke Drakulić Dubravke Ugrešić i Daše Drndić. U trećoj skupini ogleda autorica se uglavnom bavi perspektivama ženskog pripovijedanja te ženskom prozom kao književnošću svjedočenja i njezinom "arheologijom svakodnevnice", analizirajući djela stranih autorica - Gillian Rose, Christe Wolf, Marguerite Duras, Lucie Extebarrie te Assie Djebar.