Evolucijska psihologija za početnike - Evans, Dylan; Zarate, Oscar; Kardum, Igor (Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2005)
Kako je nastao um? Po čemu se ljudski um razlikuje od uma naših predaka i od uma naših najbližih srodnika, čovjekolikih majmuna? Ako su naš um oblikovali sebični geni, zbog čega smo toliko kooperativni? Mogu li se razlike u psihologiji muškaraca i žena objasniti evolucijskim principima? Ova su pitanja u središtu istraživačkog programa pod nazivom evolucijska psihologija, područja koje se u novije vrijeme intenzivno razvija.

Na temelju spoznaja evolucijske biologije i kognitivne psihologije, kao i podataka iz antropologije, primatologije i arheologije, evolucijski psiholozi počinju izgrađivati prvo uistinu znanstveno objašnjenje ljudske prirode. Evolucijska psihologija za početnike izvrstan je uvod u to uzbudljivo novo područje. Ova knjiga, koju je vrhunski i sažeto napisao Dylan Evans i izuzetno lijepo ilustrirao nagrađivani umjetnik Oscar Zarate, pruža fascinantan pogled na povijest uma.
Prijevod djela: Introducing evolutionary psihology
Keywords: evolucijska psihologija; popularna psihologija