Od kiča do vječnosti - Horvat Pintarić, Vera (Biblioteka "Pitanja", 1979)
Knjiga sveučilišne profesorice Vere Horvat Pintarić rezultat je višegodišnjeg proučavanja fenomena kiča, ne toliko predmetnog, koliko kiča kao stanja svijesti. Knjiga je sastavljena od tekstova pisanih i objavljivanih u različite svrhe, nastajalih u rasponu od jedne dekade, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća., a koji zajedno čine koherentan bunt protiv kiča kao negacije umjetnosti i stvarnog života. Za autoricu kič nije samo opreka umjetnosti, već način života, pa tako postoje kič-ljudi, okrutni i samouvjereni u svojoj površnosti i banalnosti. Dijapazon obrađenih tema je širok, autoricu zanimaju fenomeni ruske avangarde, nacizma i njegove kičističke propagande, političkog plakata, televizije kao medija i kao umjetnosti, odnosa umjetnosti i kiča općenito, te odnosa umjetnosti i politike.