Iz zlatnog Praga : češka književnost i kultura u hrvatskoj književnoj periodici : 1835. - 1903. - Šabić, Marijan (Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, 2008)
Ova je knjiga vrijedan prilog u tumačenju češko-hrvatskih književnih i kulturnih veza, ali istodobno predstavlja i cjelovitu sliku tih odnosa u 19. stoljeću. Analizom hrvatske periodike, od prvih brojeva "Danice" 1835. do posljednjih brojeva "Vienca" i "Nade" 1903., autor dokazuje stalnu prisutnost češke književnosti u hrvatskoj periodici koja svjedoči o intezivnoj komunikaciji između hrvatske i češke književnosti, ali i kulture općenito.
Bibliografija: str. 183-194.
Kazalo.
Summary
Keywords: češka književnost - recepcija - Hrvatska; Češka : Hrvatska - kulturne veze; književni časopisi - Hrvatska - 19. st; hrvatska periodika : češka književnost; hrvatska književnost - križevna kritika - prikazi; češka književnost - križevna kritika - prikazi