Marina - Sládkovič, Andrej (Biblioteka Margines, 2005)
Slovački pjesnik iz vremena slavenskog preporoda koji je odigrao značajnu ulogu u utemeljenju slovačkog književnog jezika te imao utjecaj na kasije nacionalne pjesnike. U poemi "Marina" dostigao je najviše dosege svog književnog stvaralaštva. "Marina" je pisana u vrijeme odvojenosti od voljene žene, a istovremeno se u njoj isprepliće slava ljepoti, prirodi, zavičaju i domovini, što ga čini posebno važnim za slavenski romantizam. Ljubav kao zrela emocija, ne tek puka zanesenost, u vezanom stihu (osmerci, deseterci) i konkretna žena u neostvarenoj ljubavi - predstavlja pečat pjesnika u slovačkoj književnosti. O pjesniku se bavi poglavlje na početku knjige, a potpisuje ga Dušan Karpatský, dok o Sládkovičevom stvaralaštvu i poemi "Marina" Luko Paljetak govori u pogovoru.