Novi eseji o psihologiji umjetnosti - Arnheim, Rudolf; Domany Hardy, Vesna (Zagreb : Matica hrvatska, 2008)
U ovoj su knjizi objedinjeni eseji ovog znamenitog teoretičara umjetnosti, likovnog i filmskog kritičara, koji se u svojim znanstvenim radovima bavio ponajprije likovnim umjetnostima, geštalt psihologijom te vezama između percepcije i umjetnosti. U tom smislu, u tekstovima ovdje predočenim, Arnheim, kao i u svojim ranijim radovima, na epistemiološkim počelima nastavlja proučavati umne spoznajne sposobnosti suočene s realnim svijetom, ustrajavajući na uvjerenju da je glavni instrument takvog opažanja osjetilna percepcija, osobito ona vizualna. Konkretizirajući spomenutu postavku, on u esejima na velikom broju različitih umjetničkih formi istražuje pjesništvo i metafore Dantea, fotografiju, značenje glazbe, kompoziciju boja, falsifikate, probleme perspektive, umjetnost u obrazovanju kao vrstu terapije, stil kao problem geštalta. U tri eseja o pionirima psihologije umjetnosti (Max Wertheimer, Gustav Theodor Fechner, Wilhelm Worringer) Arnheim se vraća korijenima moderne misli o mehanizmima umjetničkog opažanja.
Prijevod djela: New essays on the psychology.
Keywords: Umjetnost -- Psihološko gledište; umjetnost -- psihološko gledište