Književnost i geografija : kolegij dr.sc. Stipe Grgasa na PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad.god. 2008/09 : čitanka : 1. dio - Grgas, Stipe; Mallory, William E.; Massey, Doreen (2009)
Opis kolegija: Polazište kolegija jest prosudba da su u zaokretu k interdisciplinarnosti u izučavanju književnosti neopravdano izostavljene geografske spoznaje pogotovo ako se ima na umu «zaokret ka spacijalnosti» koji je razvidan diljem društvenih i humanističkih disciplina. U uvodnim izlaganjima ponudila bi se objašnjenja tog okludiranja geografije/prostora iz različitih paradigmi književne teorije. Nastavak kolegija, nakon što bi se izložio značaj i sadržaj «zaokreta ka spacijalnosti», usredotočio bi se na sljedeće teme: načini funkcioniranja prostora i geografskih spoznaja u književnom tekstu kao i književna tematizacija prostornosti. Moguće teme za raspravu: kako prostor biva mjestom, identitet i prostor, književno pamćenje i prostor, žanr i prostor, grad u književnosti, more i književnost, postkolonijalni prostori i književni tekst, prostor kapitala u književnim djelima.
Literatura:
Obavezna:
William E. Mallory, Geography and Literature: A Meeting of the Disciplines, Syracuse University Press, 1987.
Doreen Massey, For Space, Sage Publications, London, 2005.
David Atkinson, Peter Jackson, David Sibley and Neil Washbourne, Kulturna geografija, Disput, Zagreb2008.
New Formations, Number 57, Winter 2005/6 (special isuue on the Spatial Imaginary)
Peter Brooker and Andrew Thacker, Geographies of Modernism: Literatures, cultures, spaces, Routledge, London, 2005.
James D. Proctor and David M. Smith, Geography and Ethics: Journeys in a Moral Terrain, Routledge, London, 1999.
Stipe Grgas, “More kao mjesto ili prostornost mora” u Žunec/Šegedin (ured), Filozofiranje i more, Demetra, 2008.
Stipe Grgas, Ispisivanje prostora, MD, Zagreb.
Stipe Grgas, Kažnjavanje forme: irsko pjesništvo poslije Yeatsa, MD, Zagreb, 2006.
For space (izbor) / Massey, Doreen ;
Geography and literature (izbor) / ed. by William E. Mallory and Paul Simpson-Housley
UVF
Keywords: književnost i geografija