Derrida i dekonstrukcija : kolegij dr.sc. Deana Dude, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2007/08 : čitanka - Duda, Dean; Derrida, Jacques; Lewis, Thomas E.; Ulmer, Gregory; Man, Paul de; Rorty, Richard; Chauviré, Christiane; Fontaine, Olivier; Gasché, Rodolphe (2008)
Kolegij obuhvaća pregled osnovnih filozofskih ideja Jacquesa Deridaa i njihov utjecaj na suvremenu književnu teoriju. Obradit će se misaoni kontekst, utjecaji i geneza dekonstrukcije zapadnjačke metafizike, odnosno problemi znaka, teksta i značenja, logocentrizam, odnos semiologije i gramatologije, tradicija fenomenologije, hermeneutike i strukturalizma, polemika s predstavnicima filozofije govornog čina i predstaviti neki utjecaji, među kojima se izdvajaju oni što su ih Derridaove ideje ostvarile u tzv. školi kritičara sa Sveučilišta Yale. Uz to će se čitati i analizirati neki Derridaovi tekstovi o književnosti, odnosno njegova čitanja književnih tekstova.
Bela mitologija / Žak Derida ;
Uliks gramofon: da-govor* kod Džojsa / Žak Derida ;
Zakon žanra / Jacques Derrida ;
Semiologija i gramatologija / Jacques Derrida ;
Razluka (la différance) / Jacques Derrida ;
The post card (izbor) / Jacques Derrida ;
Living on / Jacques Derrida ;
Glas koji čuva šutnju / Jacques Derrida ;
Referencija i diseminacija: Althusser po Derridi / Thomas E. Lewis ;
Predmet post-kritike / Gregory Ulmer ;
Otpor teoriji / Paul de Man ;
Čitanje (Proust) / Paul de Man ;
Retorika zasljepljenosti: čitanje Rusoa Žaka Deride / Pol de Man (iz: Problemi moderne kritike) ;
Filozofija kao vrsta pisanja: ogled o Deridi / Richard Rorty (iz: Konsekvence pragmatizma) ;
Od ironijske teorije do privatnih aluzija: Derrida / Richard Rorty (iz: Kontingencija, ironija i solidarnost) ;
La vocabulaire de Bourdieu / Christine Chauviré, Oliver Fontaine ;
Dekonstrukcija kao kritika / Rodolf Gaše
F
Keywords: Derrida, Jacques; dekonstrukcija