Književna razdoblja : antika i srednji vijek : kolegij dr.sc. Andree Zlatar, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2007/08 : čitanka - Zlatar, Andrea; Biti, Vladimir; Bahtin, Mihail Mihajlovič; Jauss, Hans Robert; Novaković, Darko; Weintraub, Karl Joachim; Klaić, Dragan; Schein, Seth L. (2007)
Sadržaj kolegija: Uvodni dio kolegija posvećen je pitanjima periodizacije starijih razdoblja europske književnosti, antike isrednjovjekovlja. Kolegij tematizira odnos narodne i umjetničke književnosti, status autora, socijalne funkcije literature, te poetička i retorička načela razdoblja. Daje se pregled dominantnih antičkih i srednjovjekovnih književnih vrsta, s naglaskom na pitanja tradiranja antičkih žanrova i stvaranje autohtonih srednjovjekovnih vrsta. Uz ep, tragediju, komediju, roman i liriku i mali narativni oblici, poput egzempla, parabole, bajke, basne, šale.
Pojmovnih suvremene književne teorije (natuknica 'periodizacija') / Vladimir Biti ;
Oblici vremena i hronotopa u romanu) / Mihail Bahtin (iz: O romanu);
Teorija rodova i književnost srednjovekovlja / Hans Robert Jaus (iz: Estetika recepcije) ;
Grčki ljubavni roman / Darko Novaković ;
Problem autobiografije i indinidualnosti u srednjem vijeku / Karl Joachim Weintraub (iz: Književnost, povijest, politika /ur. Z. Kramarić);
Srednjovekovno pozlrište i savremena scena / Dragan Klaić (iz: Pozorište id rame srednjeg veka) ;
Smrtni junak: uvod u Homerovu Ilijadu / Seth L. Schein
F
Keywords: periodizacija književnosti; antika; srednji vijek; antička književnost; srednjovjekovna književnost