Analiza dramskog teksta : kolegij dr. sc Borisa Senkera, Odsjek za komparativnu književnost, akad. god. 2007/08 : čitanka - Senker, Boris; Koltes, Bernard-Koltes; Solar, Milivoj; Norman, Marsha; Sophocles; Miller, Arthur; Batušić, Nikola; Carlson, Marvin; Beker, Miroslav; Pavis, Patrice (2007)
Sadržaj kolegija: Na početku kolegija govorit ćemo o posebnosti dramskoga teksta i njegovu razlikovanju od narativnih tekstova. Nakon toga bit će riječi o glavnom i pomoćnom tekstu, odnosu pisanog teksta i teksta predstave, povezanosti dramske radnje i likova u situaciji, kategorijama prostora i vremena te dramskim vrstama. Analize će se provoditi na primjernim dramskim tekstovima iz europske književnosti.
U samoći pamučnih polja / Bernard-Marie Koltes ;
Rječnih književnog nazivlja (natuknice: antiteatar, apsurd, komika, tragikomedija, situacija, siže, slobodni stih, dramatizacija, dramatika, drama, teatrologija, dijalog, lik, monolog) ;
Smrt trgovačkog putnika / Artur Miler ;
Laku noć, majko / Marsha Norman ;
Filoktet / Sofoklo ;
Dramski tekst i predstava / Nikola Batušić (iz: Uvod u teatrologiju) ;
Njemačka do Hegela / Marvin Carlson (iz: Kazališne teorije 2: povijesni i kritički pregled građanskih teorija devetnaestog stoljeća) ;
Književne teorije u antici ; renesansa i klasicizam / Miroslav Beker ;
Drama i dramsko ; Drama i kazalište ; Dramatis personae i lik ; Struktura prostora i vremena / Manfred Pfister (iz. Drama: teorija i analiza) ;
Pojmovnik teatra (natuknice: dijalog, dramska situacija, dramski tekst, sukob, komorni teatar, komični komad , tragedija, tragično, tragikomedija) / Patrice Pavis
F
Keywords: dramski tekst; teorija drame