Foucault. Deleuze. Proust : (tehnike čitanja subjekta) : kolegij dr. sc. Nenada Ivića, PDS književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, akad. god. 2008/09 : čitanka - Ivić, Nenad; Deleuze, Gilles; Foucault, Michel; La Rochefoucauld Francois VI, duc de; Descartes, René (2009)
Seminar predlaže analizu nastanka modernog subjekta kroz hibridno čitanje Descartesa i La Rochefoucaulda. Sumarno prati njegove transformacije do postmoderniteta te problematizira konstituciju subjekta kod Foucaulta i Deleuzea na primjeru SG, M.Prousta (assujetissement/machine désirante).
Literatura:
Descartes: Discours de la methode
La Rochefoucauld: Maximes et reflexions diverses/ Maksime
M.Proust, Sodoma i Gomora
G. Deleuze Proust et les signes/ Proust and the signs
M.Foucault; Što je autor/Qu'est ce qu'un auteur; Histoire de la sexualite I/ Povijest seksualnosti;
Dodatno:
M. Foucault:Hermeneutique de soi
J-L.Nancy: L' «il n'y a pas de l'acte sexuel»
Proust and signs / Gilles Deleuze ;
What is an author? / Michel Foucalut ;
Maksime / Fransoa Larošfuko ;
Histoire de la sexualité 1: La volonté de savoir / Michel Foucault ;
A discourse on the method of correctly conductiong one's reason and seeking truth in the sciences / René Descartes
UVF
Keywords: Foucault, Michel; Deleuze, Gilles; Proust, Michel